IJsberg ter grootte van Limburg en Antwerpen losgebroken van Antarctica

Gigantische ijsberg Antartica nu echt afgebroken

Gigantische ijsberg Antartica nu echt afgebroken

Dat blijkt uit nieuwe satellietbeelden van Nasa. Maar komt dit nu door de klimaatverandering? Ander Shepherd, professor aan de universiteit van Leeds, treedt hem bij.

Je zou misschien verwachten dat de zeespiegel direct gaat stijgen, dat is niet het geval, de berg dreef voorheen ook al op het water, als onderdeel van de veel grotere ijsplaat Larsen-C. Het resulteert in prachtige beelden die pas echt goed laten zien hoe immens groot de scheur is.

Minstens net zo interessant is de vraag: wat gaat er met Larsen C gebeuren? Stromingen en de wind kunnen het kolossale stuk ijs naar het noorden verplaatsen, waardoor het een gevaar voor de internationale scheepvaart zou kunnen worden.

Snap upgraded to buy as analyst says Instagram isn't taking users
The company reported ($2.31) earnings per share for the quarter, missing the Zacks' consensus estimate of ($2.05) by $0.26. The company had revenue of $149.60 million for the quarter, compared to analyst estimates of $158.32 million.

De scheur was zich al jarenlang aan het vormen, maar groeide opeens aanzienlijk snel in de afgelopen twee maanden.

De Larsen C-plaat is de op drie na grootste ijsplaat van de Zuidpool met een indrukwekkende 50.000 vierkante kilometer. De ijsmassa heeft twee keer de oppervlakte van Luxemburg. "De snelheid van het afscheuren verraste ons, eerlijk gezegd", liet onderzoeksleider Adrian Luckman weten. De massa van de gletsjer - een biljoen ton in gewicht is ongeveer 18 miljoen Ostankino-torens. Experts zeggen dat de ijsberg kan blijven waar hij is, vele jaren - is het bekend dat sommige van hen niet veranderen hun positie tot 20 jaar, schrijft The Independent.

Volgens de SCAR-wetenschappers zal de hele voedselketen van de regio veranderen, met winnaars en verliezers tot gevolg. "Als dat doorgaat, kan het een punt bereiken dat herstel onmogelijk is".

Recommended News

 • Company for Luxury Smartphones Bankrupted

  Company for Luxury Smartphones Bankrupted

  This has resulted in the shutting down of the United Kingdom manufacturing wing, leading to laying off of around 200 employees. Ouch! Both sides threatened to sue each other and the fate of about 200 workers was hanging in the balance.
  A$AP Rocky answers Lana Del Rey video call on the toilet

  A$AP Rocky answers Lana Del Rey video call on the toilet

  The two new songs are slated to be on Lana's fifth solo album, Lust for Life , which is set for a July 21 release date next week. As the title suggests, the song compares falling in love with the experience of admiring a celebrity despite only being a fan.
  Iraq, allies violated global law in Mosul battle

  Iraq, allies violated global law in Mosul battle

  Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi celebrated the victory of Iraqi forces over the Islamic State in Mosul on Sunday local time.
 • Now, you can share any type of document attachments on WhatsApp

  Now, you can share any type of document attachments on WhatsApp

  And to easily bold, italicize or strikethrough your text, you'll just have to tap and hold the text to select it. Starting with file transfer, users can send any type of files to other users through this feature.
  Melania Trump will always have Paris

  Melania Trump will always have Paris

  But Trump hinted at a softening of his position, saying: "Something could happen with respect to the Paris accord". Donald Trump Jr also said he would rethink his own conduct in agreeing to the meeting in the first place.
  Putin would have preferred Hillary to be President, Trump tells Pat Robertson

  Putin would have preferred Hillary to be President, Trump tells Pat Robertson

  It's out of business, and we have to get this done - repeal and replace". "The evangelicals were so great to me", Trump responded. And let's not forget his prediction of deadly asteroid impact that never came to pass. "So, he won that debate".
 • China bears responsibility for Liu Xiaobo's death: Nobel committee

  China bears responsibility for Liu Xiaobo's death: Nobel committee

  The military crackdown killed hundreds, possibly thousands, of people and heralded a more repressive era. One of the most important critic of China's Communist Party has died after years of imprisonment.
  Senate Republican Kicks Off Attempt to Gut CFPB Arbitration Rule

  Senate Republican Kicks Off Attempt to Gut CFPB Arbitration Rule

  Jeb Hensarling, R-Texas, in the House - who are working to either get rid of the CFPB entirely or render it toothless. The rule restricts financial companies from using mandatory arbitration clauses to head off class-action lawsuits.
  Celtic boss 'sad' fans to miss out on Linfield clash at Windsor

  Celtic boss 'sad' fans to miss out on Linfield clash at Windsor

  Wherever they travel around the world the supporters are renowned for travelling in big numbers and behaving themselves. So it was a question of how I could help the players deal with this pressure, the mental side of the game.
 • Bonucci è a un passo dal Milan

  Bonucci è a un passo dal Milan

  Soltanto il giocatore - uno che di solito non si tira indietro nell'esternare - può mettere la parola fine al tormentone. Una mossa inattesa e in parte incompresa dai tifosi bianconeri, parte della rivoluzione in corso.
  London's transport system is going gender neutral

  London's transport system is going gender neutral

  Mayor Khan said well-meaning staff may slip up and use "ladies and gentlemen" but will issue gentle reminders to staff. Mark Evers, a TfL director said of the change: "We want everyone to feel welcome on our transport network ".
  Duchess of Cambridge unveils blue whale skeleton at Natural History Museum

  Duchess of Cambridge unveils blue whale skeleton at Natural History Museum

  Lord Avebury addressing an audience at the museum in 1905 during the unveiling of Dippy the Diplodocus. Hope is a real blue whale skeleton measuring 25.2m and is suspended from the ceiling.

We are pleased to provide this opportunity to share information, experiences and observations about what's in the news.
Some of the comments may be reprinted elsewhere in the site or in the newspaper.
Thank you for taking the time to offer your thoughts.